Fang

L’argila

Qui no ha remenat fang alguna vegada? Tothom ha remenat fang alguna vegada. No? En algun moment de la vida a l’escola o en un bassa els nens i nenes de totes les generacions han tingut algun contacte amb l‘argila i n'han descobert la plasticitat.

L'argila és un material molt abundant a la terra, i el seu origen mineral, el feldespat, és el més abundant a l’escorça terrestre. Els productes que se'n deriven estan presents a les llars en moltes formes utilitàries. Vaixella, vaters, labavos, paviments, revestiment del microones, aillants elèctrics i tèrmics, fàrmacs, etc. La llista és sorprenent.

En les arts plàstiques la ceràmica ocupa us espai important,  per l’antiguetat del seu orígen tecnològic i per ser un material que resisteix el pas del temps com cap altre. Amb tot, la ceràmica, el fang té una importància cabdal per a la formació artística gràcies a la seva principal propietat: la plasticitat.

De fàcil accessibilitat aquesta matèria prima resulta ser una molt bona eina per afinar la psicomotricitat, com en moltes altres tècniques artístiques, els nens descobreixen la plasticitat i la possibiltat de crear volums de totes mides i formes amb les seves propies mans. Apte per a totes les edats l’aprenentage de la ceràmica és formadora de paciència i habilitat manual, qualitats prou dessitjables en l'era de la immediatesa i les pantalles planes.

Tot te el seu tempo: modelar, secar, coure, valorar. Com en tot ofici cal certa pràctica però és fàcil introduir la mainada a la creació d’objectes, no només útils, també artístics. En un primer contacte amb l’argila la vessant lúdica és la precursora de la formació i capacitat artístiques. La capacitat innata dels nens i nenes d'expressar-se amb el fang els permet descobri-se a si mateixos com el que són, petits artístes sense por.

 

peli cos